maanantai 29. syyskuuta 2008

.:San Serriffe:.

Luovuus on ehkä noin nollassa juuri tällä hetkellä, vaikka kuvitusta pitäisi vääntää. Sen sijaan olen uponnut valtioiden mielenkiintoiseen maailmaan. Tai oikeastaan mukavaltioiden. The Guardianin jo vuodesta 1977 seuraama typografiateemainen hupivaltio San Serriffe on kyllä sanomalehtivitsien aatelia. Etenkin, kun ainakin tämän artikkelin mukaan myös mainostajat lähtivät huvitteluun mukaan. Luonnollisesti lukevasta yleisöstä eivät kaikki ymmärtäneet tulleensa juksatuksi vaan antoivat roimasti yleisöpalautetta. Sääli, etten löytänyt mistään lukukelpoisia skannauksia vuoden 1977 artikkelista.

Ironista, että ilkeästi The Grauniadiksi kutsuttu lehti, joka oli aikanaan tunnettu lukuisista kirjoitusvirheistään (joskaan ei koskaan painanut legendasta huolimatta omaa nimeään kanteen väärin) kirjoittaa San Serriffen nimen usealla eri tavalla.

Legenda elää, sillä esimerkiksi Wikitravel on aprillivitsinä julkaissut valtiosta oman nettimatkaoppaan. Merkintä on muuten paljon pidempi kuin Guinea-Bissaun vastaava. Onhan koko San Serriffe vähän kolonialistinen vitsi - etenkin wikitravelissa - mutta sillä varauksella ihan hauska.

Ei kommentteja: