torstai 9. lokakuuta 2008

.:Kapitalismi ja velka:.

Harvemmin on tullut yhtä läheisesti tullut seurattua talousuutisia kuin viimeaikaisen finanssikriisin kohdalla. Romahdus on ymmärrettävämpi taloustieteen maallikolle kuin pienempien tapahtumien vuo normaalitilanteessa.

Yhdysvaltain valtio sai runnottua (vanhoja uutisia) läpi 700 miljardin dollarin tukipaketin pankeille, joka siis vastaa suurin piirtein kymmenkertaisesti Suomen valtion budjettia. Islanti, kaiken (velka)rahansa investointeihin sitonut kivinen saari Atlantilla vastaavasti uppoaa minä hetkenä hyvänsä. Mitä nyt Venäjä näyttää talousmahtiaan ja lainaa ehkä neljä miljardia. Takaisinmaksu sitten joskus, voi olla että islantilaiset voivat heittää hyvästit hyvinvointivaltiolleen. Sama tietty olisi edessä jos IMF rientäisi apuun. Leikkuuta, höyläystä, yksityistämistä ja tehostamista. Ja samaan aikaan hitaasti valkenee, että anarkiakapitalismin ajat ovat ohi ja tarvittaisiin kipeästi kaupan regulaatiota. Tuskin sellainen sääntely tulee paljon lohduttamaan köyhimpiä maita.

Samaan aikaan muuten Yhdysvaltain valtionvelkaa mitannut New York Times Squaren valotaulu joutui numeropulaan - nykyinen velka kun ei mahdu kolmeentoista numeroon. Tätä kirjoittaessa tämän sivun mukaan summa on $ 10 229 168 904 349, 21 (10:22 GMT). Eli 33 551 dollaria per nenä.

Ei kommentteja: