lauantai 26. toukokuuta 2007

.:En bilderbok för vuxna:.

Suositus Erlend Loen kirjoittamasta ja Kim Hierthøyn kuvittamasta lyhyestä kirjasesta Maria & José ei ollut turha - vaikka siinä ei montaa sivua tekstiä ole, se iskee silti pyhässä yksinkertaisuudessaan. Tarina on sopiva sekoitus absurdia, humoristista ja hempeyttä - ja kuvitus sopii sen rinnalle kuin nenä päähän tupakoivine miniatyyri-espanjalaisineen. Perusidea muistuttaa minua jonkin elokuvan lyhyestä kohtauksesta, mutta nimi ja yhteys jää pyörimään jonnekin tavoittamattomiin.

Lyhyyden takia uskaltauduin lukemaan Maria & Josén ruotsiksi - olisihan sitä voinut yrittää norjaksikin, mutta ei sitä sillä kielellä ollut kirjastossa. Hykerryttävää ajatella, että Loen kirjan kääntämiseen tarvittu ihan erityinen kääntäjä (Lotta Eklund) - ihan kuin ruotsalaiset eivät nyt norjaa osaisi.

"Hon är lika vacker som de vackraste av sina kolleger, och dessutom klartänkt. Maria påminner lite om de där flickorna som dök och simmade och tyckte om vatten i amerikanska filmer från 50-talet."

Nino Rotan soundtrack Federico Fellinin elokuvaan (1963) sopi taustamusiikiksi erinomaisesti, vaikkei ihan 1950-luvulta olekaan.

Ei kommentteja: