perjantai 28. syyskuuta 2007

.:Historiasta ja Yhdysvalloista:.

Edelliseen nurinaan näytyy tuoda perspektiiviä, ja surffata vähän Proffan Kellarin hämärästä - lehtiä lukien, aina Helsingin Sanomista New York Timesiin. Jälkimmäinen on viime aikoina ollut hieman kuivakka (vaikka Ahmaji...Ahmanid... Iranin presidentin New Yorkin vierailun aiheuttamaa myräkkää olikin hauska seurata eri poliittista väriä edustavista tiedotusvälineistä - on muuten monessa mielessä kiinnostavaa, että Yhdysvallat kaikesta huolimatta antaa roistovaltioiksi luokittelemiensa valtioiden johtajien ajella pitkin itärannikkoaan, onhan siitä esimerkkejä Fidel Castrostakin, jota Kuubassa yritettiin listiä mitä erikoisimmilla suunnitelmilla).

Ensimmäisessä vastaavasti keitellään kunnon Historikerstreitiä Juhani Suomen ja Jukka Seppisen välille. Jää nähtäväksi menevätkö herrat henkilökohtaisuuksiin, kuten joskus on Suomessa tapahtunut historioitsioiden riidellessä. Toisaalta, ainakin sen perusteella mitä HS kirjoittaa, Seppisen kantimet koko keskusteluun ovat heikohkot.

Sivuhuomautuksena Yhdysvalloista, naturalisaatio-testin uusista kysymyksistä (tai oikeammin kymmenestä valitusta kysymyksestä) olisi mennyt kuusi-seitsemän (tulkinnasta riippuen) oikein. Kysymyksillä olisi kansalaisuus kyllä lohjennut, koska kuusi riittää. Täytyy sanoa, että historia siivitti aika paljon (Kuka oli presidenttinä ensimmäisen maailmansodan aikaan? Mikä osavaltio on alun perin ostettu ranskalaisilta? Miksi lipussa on 13 raitaa? Nimeä yksi Federalist Papersien kirjoittajista?), poliittisen järjestelmän tuntemukseni ei ole oikein ajan tasalla, ainakaan ulkomuistin tasolla.

Kuinkakohan moni syntyperäisistä ei läpäisisi testiä?

Ei kommentteja: