keskiviikko 17. lokakuuta 2007

.:Loogiset analyytikot:.

Hetken mielijohteesta - tai oikeastaan odottelua tappavan wikipediasurffaamisen herättämänä - tekisi mieli tutustua myös analyyttiseen logiikkaan, ainakin jollakin pintatasolla. Että tietäisi keitä vastaan on oikeastaan asettunut (vaikka voisihan sitä lukea edes tarpeeksi omaa hommaansa). Ehkäpä Rudolf Carnapia, olihan hänkin Husserlin oppilaita (herra oli tosin myös pahin pirulainen siinä argumentissa, että kaikki matematiikan ja empirian ulkopuolella on tyhjänpäiväistä). Tai ehkä aiheesta on kirjoitettu joku sopiva yleistävä teos (joka ei ole jumalattoman paksu). Harmittaa vain, että tietty ajattelun traditio jää pois itsensä kehittämisen kentästä. Mitään rakkausjuttua sellaisesta projektista ei kyllä tule.

Hyötyä analyyttisesta logiikasta ei kyllä humanististen tieteiden alalla ole, joten käytännöllisesti ajanhukkaahan sinne suuntaan tarkasteleminen taitaa olla. Mutta ainahan sitä voi suunnitella asioita. Tällaistahan vastaan oikeasti keskeisimmin puhuu se, ettei tajua juuri mitään luonnontieteistä, eikä totta puhuakseni paljon edes kiinnostakaan.

Edit: Tai no, totta puhuakseni hetken luettuani - lienee helpompi tehdä jotain mielekkäämpää. Vaikka lukea kaunokirjallisuutta. Kyllä ne sellaisia kieliveijareita ja symbolirukkareita ovat nuo analyyttiset loogikot.

Ei kommentteja: