tiistai 12. kesäkuuta 2007

.:Ennakoivaa spekulointia:.

Irrotetaan tämä "toinen merkintä" erilliseksi, ja palataan kirjallisissa harrastuksissa Robert Musilin monumentaaliteoksen pariin, kakanialaisten ominaisuuksettomien miesten keskelle. Joka kuulemma sekin on sanaleikki, arviolta "oman onnensa seppää" tarkoittavan saksankielisen sanonnan ympärikiepsautus. Jostain syystä useammassakin lukemassani pätkässä on mainittu tuo Musilin Kakania, joka on jostain syystä aika ontuva juttu — kaiserlich und königlichin lyhenteestä k.u.k — väännetty paskomiseen viittaava ilmaisu. Ehkä kirjoittaja on kuin wieniläinen kabaree-laulaja (Leone?), yleislinjaltaan siveän harkitseva, mutta välillä maustaa keittoa reippaalla alatyylillä? Ken tietää.

Musilin kirjan klassikkostatuksen kyllä sinänsä ymmärtää. Vaikka olen tuhat ja kolmesataa sivua pitkän kirjan ensimmäisellä satasella, eikä kirjassa varsinaisesti kummempia (käsittääkseni) tapahdu, on lähes joka luvussa jotain hyvin 1900-luvun alkuun viittaavan tunnelmallista, modernisaatiota ja sellaista. Josta kertonee sekin, että olen jo nuo kaksi allamainittua sitaattiakin naputtanut talteen. Tulevaa hehkuttamista varten, luonnollisesti. Joskus on tosin vaikea sanoa tuntuuko teksti hauskalta kirjailijan takia vai hänestä huolimatta, mutta intentioihin lienee turha ripustautua.

Kommentoidaan lisää, kun päästään pidemmälle.

....

Päivän partaveitsen heitti kyllä juuri hetki sitten Nelosen uutisissa Simon kunnanjohtaja Esko Tavia, joka totesi jotain sen suuntaista (ei siis aivan sanatarkasti), että jos "ydinvoima olisi jotenkin haitallista, niin kyllä se joka tämän universumin on suunnitellut, olisi jättänyt sen pois piirustuksista." Juma. Uutisen mukaan Meri-Lapin kunnat havittelevat ydinvoimalaa.

Ei kommentteja: