maanantai 18. kesäkuuta 2007

.:Nippusiteellä:.

En eilen lopulta onnistunut keskittymään tarpeeksi eskapistiseen metafysiikkaan, joten jouduin nauttimaan irtaumuksen elokuvamuodossa katsomalla Andrei Tarkovskin Stalkerin (1979). En kirjoita siitä nyt tarkemmin, mutta täytyy sanoa, että kyseisestä timantista tuntuu löytyvän joka katsantokerralla uusia puolia — tällä kertaa oivallukset osuivat dialogeihin elokuvan kolmen päähenkilön välillä. Nehän ovat vähän vääristämällä arkkityypit teististä, mannermaalaisesta ja analyyttisestä loogikosta. Sääli, että unohdin mitä T.T. totesi luennollaan siitä Nostalghian (1984) hienosta filosofisesta ongelmanasettelusta. Yleensäkin, pitäisi kirjoittaa enemmän asioita ylös, jos pää vuotaa tällä tavalla kuin seula — ja kyse oli sentään luennosta!

...

"Ihminen kirjoittaa, koska hän on piinattu, koska hän epäilee. Hänen täytyy jatkuvasti todistaa itselleen ja muille, että hän on jonkin arvoinen. Ja entä jos tiedän varmasti, että olen nero? Miksi sitten kirjoittaa? Miksi helvetissä?" - Kirjailija

...

Olen lukenut useammastakin paikasta kuinka ärsyttävä YLE:n kirjallisuusohjelma 10 kirjaa jotka muuttivat maailmaa on lähinnä taidehistorioitsija Anne Kortelaisen takia, joten pakko oli katsoa tämänpäiväinen lähetys, jossa vieraana oli Tarja Halonen. Tiedä johtuuko ohjelman vieraasta vai miksi sitä katsoessa ärsytti — todettakoon se nyt itsekin — Kortelaisen esiintymisen lisäksi myös muka-syvällinen keskustelu ja ei-presidenttien äänensävy, jota ei voi luonnehtia kuin mielisteleväksi. Tai jos minulla oli liikaa ennakko-odotuksia? Ovatko tällaiset TV-ohjelmat yleensä koskaan hyviä? Kliseisen elitistisesti aseteltuna, kannattaako televisiosta yleensä katsoakaan todella erikoisia ohjelmia lukuunottamatta juuri mitään? Täytyisi opetella kuuntelemaan radiota (suomalaisia ja ulkomaisia kanavia), mutta en ole vielä onnistunut saamaan sellaista tavaksi asti, vaan päädyn sinänsä internet-radioiden ansiosta kiitettävän laajan tarjonnan pariin vain mielijohteesta ja inspiraatiosta. Tai kun haluttaa kuunnella uni-dronea.

...

Ei valitetakaan kuitenkaan liikaa televisiotarjonnasta, koska TV2 näyttää tänään Fellinin Vetelehtijät (I Vitelloni, 1953). Ei millään jaksaisi viettää koko yötä ruudun valokiilassa, mutta kai se on pakko, kun kyseistä ei ole tullut nähtyä koskaan aikaisemmin.

Ei kommentteja: